Clubhistorie

Korfbalvereniging ZKV is op 10 november 1918 opgericht, als voortzetting van de korfbalverenigingen Door Onthouding Verenigd en de Zaandamsche Korfbal Club die eerder dat jaar waren opgericht. Destijds speelde men korfbal alleen op het veld, in twaalftallen, op het Blauwe Zand ten westen van de spoorlijn, wel al in het zwarte shirt met een brede vertikale baan over de borst en de rug en een witte broek of rok. In 1923 verhuisde ZKV naar een weiland (Grote Glop, “het prutje”) dat elke keer met veel moeite bespeelbaar moest worden gemaakt. Toen op dat terrein woningen zouden worden gebouwd, stelde de gemeente een terrein in het Westzijderveld beschikbaar; ZKV had tot dan toe een normale groei doorgemaakt, maar daar liep het ledental terug tot 4 senioren en 2 aspiranten teams.
Met de verhuizing naar de oostkant van de Zaan, en de inspanning van een aantal actieve leden, klom ZKV weer omhoog. In 1957 betrok ZKV, toen nog samen met zaterdagkorfbalvereniging ZKC, een verhard veld aan de Koningin Julianaweg. Na het vertrek van ZKC kwam daar het eerste echte clubhuis: “De Ekster”. In 1974 verhuisde ZKV naar een gravelveld op sportpark Hoornseveld, met het nieuwe clubgebouw “De Kiep”. In 2007 werd daar het huidige kunstgrasveld aangelegd.
In de jaren zeventig begon ook het zaalkorfbal (“micro korfbal”), in achttallen. In sporthal De Vang beleefde ZKV zijn sportieve hoogtepunt, in de Hoofdklasse, in witte shirts met een zwarte cirkel. Sinds 1991 maakt ZKV voor de zaalcompetitie gebruik van sporthal De Struyck. Inmiddels wordt op het veld ook in achttallen gekorfbald, de jongste jeugd zelfs in viertallen. ZKV heeft nu ongeveer 325 leden en neemt met 6 senioren en 15 jeugdteams deel aan de competitie en komt met het eerste team uit in de Overgangsklasse.
ZKV is een sociaal bewogen vereniging; naast het korfbal worden vele activiteiten ontplooid, met al meer dan 50 jaar het grootste schoolkorfbaltoernooi ter wereld en het ZKV jeugdkamp als jaarlijkse hoogtepunten. Leden worden al op jonge leeftijd betrokken bij de organisatie van de vereniging en de begeleiding en opleiding van de jeugd. Dankzij de goede jeugdopleiding komt ZKV met verschillende jeugdteams uit op het hoogste landelijk niveau en neemt regelmatig deel aan nationale kampioenschappen. Maar er is ook voldoende aandacht voor feesten, quizzen, Kerstgourmet, klaverjassen en playbackshows.

ZKV